top of page

BLOG (GREEK)

Γιατί κάθε μπουκιά χρειάζεται καλό μάσημα

Μέσα στο στόμα η γλώσσα διαθέτει πέντε τύπους υποδοχέων οι οποίοι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις βασικές γεύσεις: πικρό, οξύ, αλμυρό, γλυκό. Αυτοί οι υποδοχείς υπάρχουν σε συνάρτηση με τον εγκέφαλο, ο οποίος στέλνει τις αντίστοιχες αναγνωριστικές πληροφορίες. Εάν καταπίνετε την τροφή χωρίς να τη μασήσετε καλά και για αρκετό χρονικό διάστημα, τότε αυτή μένει λιγότερο από τον απαραίτητο χρόνο σε επαφή με τους υποδοχείς, οι οποίοι ενεργοποιούν τη διαδικασία κορεσμού που με τη σειρά της σταματά την επιθυμία σας να συνεχίσετε να τρώτε.


Επιπρόσθετα, ο εγκέφαλος δεν έχει στη διάθεσή του τον απαραίτητο χρόνο για να λάβει το ανάλογο μήνυμα ανταμοιβής κι έτσι συνεχίζει να στέλνει σ΄εσάς την εντολή πως πρέπει να συνεχίσετε να τρώτε. Αν μασάτε κάθε μπουκιά τουλάχιστον 10 φορές, τότε ο οργανισμός απορροφά λιγότερες θερμίδες, καθώς έχετε περισσότερο χρόνο για να αφουγκραστείτε τον εγκέφαλό σας παρά το στομάχι σας. Επίσης, το σάλιο θα βοηθήσει περισσότερο στη χώνεψη της τροφής κι εσείς θα καταπίνετε λιγότερο αέρα μαζί με αυτή, επομένως θα αισθάνεστε λιγότερο φουσκωμένοι. Οι έρευνες δείχνουν πως τα άτομα με περισσότερα κιλά παίρνουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής σε μικρότερο χρονικό διάστημα.


Ο εγκέφαλος βασίζεται σε ένα σύστημα ανταμοιβών το οποίο, όταν πυροδοτείται από τους υποδοχείς που βρίσκονται στη γλώσσα, εκκρίνει ντοπαμίνη που συνδέεται με τις στιγμές της απόλαυσης και της καλής διάθεσης. Η απλή κίνηση της πολλαπλής μάσησης επιτρέπει στον εγκέφαλο να πάρει την ευχαρίστηση που αναζητά, με αποτέλεσμα να σταματήσει να σας ενοχλεί όλο το απόγευμα με την εντολή της αίσθησης της πείνας οδηγώντας σας σε τσιμπολογήματα. Επιπρόσθετα, με αυτόν τον τρόπο κι εσείς απολαμβάνετε το φαγητό σας περισσότερο.

Η καλή μάσηση της τροφής είναι ένα απλό μέτρο που μπορεί έυκολα να εφαρμοστεί αρχίζοντας ανά πάσα στιγμή, ακόμη κι αν έχετε περάσει χρόνια με κακές συνήθειες μάσησης!


Ακόμη κι αν βαριέστε να μετράτε μασήματα, προσπαθήστε τουλάχιστον να μην είστε οι πρώτοι που θα τελειώσετε το γεύμα σας αλλά... ίσως οι τελευταίοι; (χωρίς βεβαίως να έχετε ξανασερβιριστεί).


35 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page