Καλή διατροφή τον χειμώνα προσέχοντας 10 βασικά σημεία
Για να κρατήσετε τη σιλουέτα σας και την επιθυμία για ενεργοποίηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές καλής διατροφής.
1. Εσπεριδοειδή: για τη βιταμίνη C
Τέρμα τα κόκκινα φρούτα του καλοκαιριού και του φθινοπώρου... Ζήτω τα εσπεριδοειδή! Ένα πορτοκάλι ή ένα γκρέϊπφρουτ κάθε πρωί, κατά προτίμηση ολόκληρα, για την απορρόφηση των φυτικών τους ινών. Δοκιμάστε επίσης να πάρετε φρέσκο χυμό από ένα μόνο φρούτο. Το σημαντικό είναι να βάλετε τα εσπεριδοειδή στην καθημερινότητά σας. Έπειτα, μπορείτε να συμπληρώσετε τη διατροφή σας και με άλλα εποχιακά φρούτα.
2. Λιπαρά Ψάρια: για τη βιταμίνη D
Η παραγωγή της βιταμίνης D υποβοηθείται από τις ηλιακές ακτίνες, επομένως, το καλοκαίρι υπάρχει μικρότερη ανάγκη για την κάλυψή της διατροφικά. Τον χειμώνα υπάρχει πολύ λιγότερος ήλιος και είμαστε περισσότερο καλυμμένοι με ζεστά ρούχα. Επομένως, η κάλυψη των αναγκών του σώματος σε αυτή τη βιταμίνη θα πρέπει να γίνει μέσω της διατροφής. Βάλτε στη διατροφή σας τα λιπαρά ψάρια μια φορά τη βδομάδα: μπακαλιάρος, σαρδέλες, σολωμός, πέστροφες, γαύρος, ρέγγα, όλα πλούσια σε Ωμέγα 3. Φυσικά, δε θα πρέπει να παραλείπετε τα συνδυασμένα έλαια, που προκύπτουν από την ένωση ξηρών καρπών και φρούτων, όπως για παράδειγμα, το ηλιανθέλαιο ή το λάδι από σπόρους σταφυλιών.
3. Φρούτα και Λαχανικά: σε όλες τις φόρμες τους
Αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλία σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μη διστάσετε να πάρετε κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα, ως συμπληρώματα των φρέσκων, έτσι ώστε να διατηρήσετε μια ικανοποιητική ποσότητα αυτών στη διατροφή σας καθώς επίσης και να διασφαλίσετε την επαρκή λήψη βιταμινών και φυτικών ινών από τον οργανισμό.
4. Τρόφιμα ολικής αλέσεως: για τις φυτικές ίνες
Είναι η στιγμή να ξανα-ανακαλύψετε τις τροφές ολικής αλέσεως (ψωμί, ζυμαρικά, αλεύρι κτλ), που χαρίζουν την αίσθηση του κορεσμού και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Εναλλακτική ή συμπληρωματική λύση τα όσπρια: φακές, ρεβύθια, φασόλια, μαγειρεμένα ή σε σούπα, μπορούν να βρουν τη θέση που τους αξίζει στη διατροφή μας τον χειμώνα!
5. Ενδιάμεσα (κολατσιό, πρόδειπνο): για καλύτερη ρύθμιση της μέρας
Εφαρμόστε το ενδιάμεσο στο σπίτι, όπως και στη δουλειά. Αυτό θα σας χαρίσει μια ευχάριστη παύση μέσα στη μέρα σας, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το τσιμπολόγημα προς το τέλος της μέρας καθώς επίσης και στην κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού το βράδυ. Κατά τις 5 μ.μ., προτιμήστε να πάρετε ένα τσάι, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, μια φέτα ψωμί, ίσως κι ένα μπισκότο ολικής αλέσεως, όλα είναι ευπρόσδεκτα, κυρίως αν το μεσημεριάτικο σας γεύμα είναι πολύ λιτό.
6. Σούπες: για καλύτερη ρύθμιση του βραδινού δείπνου
Κατά το δείπνο πεινάμε, λόγω του γεγονότος ότι πέφτει η νύχτα και κάνει περισσότερο κρύο. Πάρτε μια σούπα λαχανικών αρκετά πηχτή, για να ρυθμίσετε την όρεξή σας κατά το δείπνο. Μια ικανοποιητική ποσότητα σούπας είναι καλό φρένο στη μεγάλη όρεξη ενώ το γεγονός ότι τη ρουφάμε λίγη λίγη λόγω της ψηλής θερμοκρασίας της, μας υποχρεώνει να την καταναλώνουμε αργά. Για να μην αναφερθώ στο ότι, είναι πάντα γύρω από μια ζεστή σούπα που εξιστορούμε καλύτερα τα της μέρας μας. Επιπρόσθετα, είναι μέσα από μια σούπα, που τα παιδιά μπορούν να φάνε λαχανικά χωρίς να το καταλάβουν. Ακόμη, με τις σούπες, δεν πετάμε τίποτα: ό,τι έχει ξεμείνει στο ψυγείο μας, μπορεί να γίνει σούπα. Είναι μια εξαιρετική λύση, οικονομική για το πορτοφόλι μας και οικολογική για το περιβάλλον. Προσοχή μόνο στον τραχανά και την αυγολέμονη, οι οποίες είναι μεν πεντανόστιμες αλλά με περισσότερες θερμίδες, επομένως, μην τις παίρνετε περισσότερο από μια φορά τη βδομάδα!
7. Μη φάτε τον χειμώνα περισσότερο απ’ ότι το καλοκαίρι
Τον χειμώνα έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο κι επομένως να βάζουμε βάρος. Σήμερα, όμως, τα σπίτια μας, οι συγκοινωνίες, τα γραφεία είναι πιο ζεστά απ’ ότι παλαιότερα και ντυνόμαστε καλύτερα επίσης. Επομένως, δε συντρέχει κανένας λόγος για τον οποίο να χρειάζεται να παίρνουμε περισσότερες θερμίδες αυτή την περίοδο. Επιπρόσθετα, είναι η εποχή στην οποία μεγάλες γιορτές ακολουθούν η μια την άλλη: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Σήκωσες. Μεγάλες γιορτές σημαίνει και πλούσια γεύματα, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία διατροφική, για να αποφύγετε να κερδίσετε κιλά.
Μικρή συμβουλή:μπορείτε να τολμήσετε να πάρετε κάποιες φορές έτοιμα πιάτα από έξω, βεβαιωθείτε όμως για την ποσότητα των λιπαρών τους. Στον κρεοπώλη, προσοχή στο λιπαρό κρέας! Στο τραπέζι δοκιμάστε να μη σερβίρεστε δεύτερη φορά. Και το κυριότερο, βρέστε σύντομα την ισορροπία σας με λίγη γυμναστική.
8. Μην ενδώσετε στην τεμπελιά και τη νωχέλεια
Είναι ευρέως γνωστό πια πως μια καλή διατροφή πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται με ικανοποιητική, για τον καθένα, φυσική δραστηριότητα. Είναι, επίσης, αλήθεια πως με τη σμίκρυνση της μέρας έχουμε την τάση να παραιτούμαστε και να αφηνόμαστε. Πρέπει, επομένως, να μπει καλά η άσκηση στη ζωή μας, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα (1 ώρα για τα παιδιά).
9. Καταναλώστε υγρά
Τον χειμώνα, η εφίδρωση δεν είναι τόσο εμφανής όσο το καλοκαίρι. Επομένως, χρειάζεται να θυμόμαστε να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας, πίνοντας 1.5 λίτρο νερό καθημερινώς. Είναι ευκολότερο να θυμάστε να παίρνετε 3 μικρές μπουκάλες νερό σε διάφορες φάσεις της μέρας ή έναν θέρμο ζεστό καφέ ή τσάι (όχι περισσότερο από 3 τη μέρα).
10. Και...
... ακολουθήστε καλά όλες τις παραπάνω συμβουλές, για να κρατηθείτε σε φόρμα!