top of page

BLOG (GREEK)

Η άσκηση δεν οδηγεί στην απώλεια βάρους...???


Η άσκηση είναι εξαιρετική για τη φυσική και πνευματική υγεία. Όχι όμως και για την απώλεια βάρους. Γι΄αυτό το τελευταίο θα πρέπει να δώσει κανείς έμφαση στη διατροφή! “Χάνουμε βάρος στην κουζίνα, διατηρούμε την υγεία μας στο γυμναστήριο”. Θεωρητικά, η άσκηση/γυμναστική, χωρίς αλλαγές στη διατροφή, θα έπρεπε να οδηγεί στην απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα όμως δε συμβαίνει αυτό.


Διάφορες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι άτομα που μειώνουν την πρόσληψηθερμίδων κατά 500 θ. ημερησίως για διάρκεια ενός μήνα, χάνουν το ίδιο περίπου βάρος με τα άτομα εκείνα που χάνουν τις ίδιες θέρμιδες χάρη στην καθημερινή φυσική δραστηριότητά τους / άσκηση. Παρ’ όλ’ αυτά, στην πραγματική ζωή τα πράγματα δε φαίνεται να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.


Εξειδικευμένες επιστημονικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι τα άτομα που ασκούνται χωρίς να αλλάξουν τη διατροφή τους, χάνουν λίγο ή καθόλου βάρος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους: τα άτομα αυτά μπορεί να λαμβάνουν με τη διατροφή τους τόσες θερμίδες όσες καίνε, είτε γιατί πιστεύουν ότι πεινούν είτε γιατί, λόγω μάρκετιγκ και διαφήμισης, πιστεύουν ότι πρέπει, εξαιτίας της άσκησης, να αναπληρώνουν σε ηλεκτρολύτες. Μπορεί ακόμη να ισχύει το γεγονός ότι τα άτομα αυτά πιστεύουν ότι χρειάζονται κάποια “ανταμοιβή” για την άσκησή τους.


Επιπρόσθετα, δεν έχουν όλες οι φυσικές δραστηριότητες την ίδια επίδραση στην όρεξη.«Γενικά, η προπόνηση υψηλών εντάσεων δεν ενεργοποιεί την όρεξη αλλά μάλλον τη μειώνει. Αντιθέτως, η συνεχής προπόνηση χαμηλής ή μέτριας έντασης μπορεί να ανοίξει πιο εύκολα την όρεξη».


Μια άλλη υπόθεση που μπορεί να εξηγήσει γιατί η άσκηση δεν είναι τόσο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους συνίσταται στην περιορισμένη ενεργειακή δαπάνη. Το άτομο που ασκείται επί σκοπού, θα τείνει να κινηθεί-ασκηθεί λιγότερο τον υπόλοιπο χρόνο. Έτσι, θα τρέξει το πρωί, ωστόσο θα τείνει να είναι πιο καθιστικό κατά τη διάρκεια του απογεύματος. Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος με την άσκηση, έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλα εμπόδια, κυρίως αν η ζωή τους είναι γενικά καθιστική. Κοιτάζοντας τις παραμέτρους της άσκησής τους, η δυνατότητα ενεργειακής δαπάνης είναι πολύ χαμηλή. Επιπρόσθετα, μάλλον, δεν καταφέρνουν να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους καθημερινά. Όσον αφορά τη διάρκεια, μάλλον αρκούνται σε τμήματα των 20 λεπτών ενώ η δυνατότητα για άσκηση πέραν των δυο ωρών δεν είναι ποτέ στις επιλογές τους. Ακόμη, παρά τα ευγενή κίνητρά τους, δεν μπαίνουν στη διαδικασία για προπόνηση ψηλής έντασης. Πιθανότατα, να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την άσκησή τους, όμως, σε πραγματικά αποτελέσματα, η άσκησή τους παραμένει χαμηλής ισχύος σε σχέση με τα άτομα εκείνα που πραγματικά ασκούνται πολύ.


Επιβλαβείς επιπτώσεις

Με βάση τα παραπάνω, το πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας που επιλέγετε, μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο να μη δώσει τα ανάλογα θεαματικά αποτελέσματα που περιμένετε, γεγονός το οποίο μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις γενικότερα.


Πολλοί εντάσσουν τη φυσική άσκηση στη ζωή τους με στόχο την απώλεια βάρους. Μόλις αντιληφθούν ότι αυτή δεν τους δίνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αποφασίζουν να σταματήσουν την άσκηση. Αυτό είναι, βεβαίως, λυπηρό, αφού τίποτα δε συντείνει καλύτερα στη διατήρηση της υγείας του ατόμου από την άσκηση. Ακόμη κι αν αυτή δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την επιθυμητή απώλεια βάρους, μπορεί να σπρώξει το άτομο στην υιοθέτηση μιας πιο υγειούς διατροφής. Και είναι ακριβώς αυτή που θα οδηγήσει τελικά στην απώλεια βάρους.


Εάν όμως η αλλαγή και μόνο στη διατροφή έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, γιατί τότε οι άνθρωποι ανακλαστικά εγγράφονται σε προγράμματα άσκησης στα γυμναστήρια, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα παχάκια? «Προφανώς, γιατί αυτό ακούγαμε πάντα, αυτή τη μέθοδο προτείνει η κοινή γνώμη εδώ και χρόνια! Είναι επίσης αυτό που θέλουμε εύκολα να πιστέψουμε: οι άνθρωποι δύσκολα αποφασίζουν αλλαγές στην καθημερινή τους δίαιτα, προτιμούν να αναλώνονται στη φυσική άσκηση και να συνεχίζουν να τρώνε ό,τι επιθυμούν».


Πλεονεκτήματα της φυσικής άσκησης:

Ακόμη κι αν η άσκηση συμβάλλει λίγο ή καθόλου στην απώλεια βάρους, τα πλεονεκτήματά της για την υγεία είναι πολλά:

  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη Τύπου 2

  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης

  • Παρέχει καλύτερη ποιότητα ύπνο

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση

  • Προσφέρει ευκαιρίες γνωριμίες με νέα άτομα

  • Προσφέρει ευκαιρίες για εξορμήσεις στη φύση

  • Εξασφαλίζει την απλή ευχαρίστηση της κίνησης και της άσκησης


Θερμίδες που καίγονται

Ένα άτομο 70 κιλών καίει τις πιο κάτω θερμίδες για 30 λεπτά ειδικών δραστηριοτήτων:

  • Τηλεόραση: 28 θερμίδες (ίσες με τις θερμίδες ενός καρόττου)

  • Γραφειακή δουλειά: 65 θερμίδες (ίσες με ένα πορτοκάλι)

  • Badminton: 167 θερμίδες (ίσες με μισό αβοκάντο)

  • Πεζοπορία: 223 θερμίδες (ίσες με ένα κρουασάν)

  • Ποδηλασία (20Km/h): 298 θερμίδες (ίσες με ένα cheeseburger)

(Πηγή: Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ)

70 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page