Παχυσαρκία: η υπερβολική κατανάλωση τροφής δεν είναι ωφέλιμη για την υγεία σας και για τον πλανήτη !
Κάθε χρόνο, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια. Ωστόσο, νέα έρευνα κατέδειξε πως ο πραγματικός αριθμός αυτής της σπατάλης είναι 100 φορές μεγαλύτερος, αν ληφθούν υπόψη οι ποσότητες τροφής που καταναλώνονται χωρίς να τις έχουμε πραγματικά ανάγκη.
Στις μέρες μας, η παχυσαρκία πλησιάζει τα επίπεδα επιδημίας: σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, γεγονός το οποίο επιδεινώνει την υγεία (καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτης, καρκίνος) και προκαλεί δυσμενείς συνέπειες στον πλανήτη. Σύμφωνα με το περιοδικό Frontiers in Nutrition(Αύγουστος 2019), τρώγοντας υπερβολικά, δηλαδή καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες τροφής απ’ όσες χρειάζεται το σώμα, τροχιοδρομείται η σπατάλη 140 δισεκατομμυρίων τόνων τροφής που ανιστοιχεί σε 100 φορές μεγαλύτερη σπατάλη από τα απευθείας απόβλητα.
Τρώγοντας υπερβολικά ισοδυναμεί με σπατάλη;
Καταναλώνουμε περισσότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε, για τον πλανήτη σημαίνει πως πετάμε στα σκουπίδια το επιπλέον απόθεμα απομυζώντας έτσι τις απαραίτητες πηγές για την παραγωγή αυτής της τροφής. Η παχυσαρκία είναι μια ανυπόφορη κατάσταση όχι μόνο για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον.
Για την προαναφερθείσα έρευνα, οι επιστήμονες υπολόγισαν το συνολικό βάρος «του περιττού σωματικού λίπους σε όλον τον κόσμο» συγκρίνοντας τον δείκτη της μέσης σωματικής μάζας για κάθε χώρα ξεχωριστά με τον αντίστοιχο ιδανικό δείκτη που συστείνεται για την κάθε χώρα. Έπειτα, χρησιμοποίησαν τα δεδομένα της Γεωργίας για να προσδιορίσουν την προέλευση αυτού του υπερβολικού βάρους σε κάθε χώρα: παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού καθώς και θρεπτικών συστατικών από το έδαφος. Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως ο δυτικός κόσμος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ζωικών τροφών ενώ οι επεξεργασμένες τροφές είναι αυτές με το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Προσαρμογή της διατροφής μας στις πραγματικές φυσικές μας ανάγκες
Η περιοχή που ευθύνεται περισσότερο γι΄αυτή τη σπατάλη είναι η Ευρώπη, αν και δε θεωρείται η περιοχή με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας. Ακόμη κι αν η φυσική δραστηριότητα είναι ένας τρόπος διατήρησης της υγείας του σώματος και του βάρους του, χρειάζεται να εκλογικεύσουμε τη διατροφή μας για να προστατέψουμε την υγεία και το περιβάλλον γύρω μας: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τρώμε ό,τι επιθυμήσουμε αναπαυόμενοι στην ιδέα πως το περιττό βάρος θα το χάσουμε με περισσότερη άσκηση. Αντί να προσαρμόσετε τη φυσική σας δραστηριότητα στη διατροφή σας, είναι προτιμότερο να προσαρμόσετε τη διατροφή σας στις πραγματικές φυσικές σας ανάγκες!