Δίαιτες της μόδας
To φαινόμενο της εμφάνισης πολλαπλών διαίτων στις μέρες μας έχει διάφορες καταβολές. Από τη μια, η αναζήτηση εύκολης και γρήγορης λύσης για την απώλεια του επιθυμητού βάρους και από την άλλη το γεγονός ότι έχει χαθεί η συνήθεια της οικογενειακής μάζωξης γύρω από το τραπέζι, με αποτέλεσμα το άτομο να φροντίζει αποκλειστικά σχεδόν την προσωπική του διατροφή. Αυτοί οι νέοι τρόποι αντιμετώπισης της διατροφής δεν είναι καθόλου φυσιολογικοί.
Ως εκ τούτου, υπάρχουν οι δίαιτες αδυνατίσματος, οι δίαιτες με τα διάφορα «χωρίς» (χωρίς γάλα, χωρίς γλουτένη, χωρίς κρέας, χωρίς ψημένα τρόφιμα κτλ) και, τέλος, οι δίαιτες νηστείας, η νέα μόδα. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απόλυτα δικαιολογημένη καθώς είναι μια καλή λύση για τα άτομα που υποφέρουν από κοιλιοκάκη. Η χορτοφαγική δίαιτα είναι επίσης δικαιολογημένη, καθώς συνήθως είναι μια επιλογή περισσότερο φιλοσοφική. Αντίθετα, η παντελώς χορτοφαγική δίαιτα προβοκάρει τη δημιουργία διαφόρων ελλείψεων στον οργανισμό.
Η παλαιολιθική δίαιτα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί στις μέρες μας. Η δίαιτα που περιλαμβάνει μόνο ωμές τροφές δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δημιουργεί διάφορες πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της. Η δίαιτα νηστείας (fasting) είναι μια πρακτική που έχει βαθιές πνευματικές ρίζες και στην οποία αποδίδουμε αρετές που δεν απέδειξε ότι πραγματικά τις κατέχει. Αποκαλώντας κάποιες τροφές κακές ή «δαιμονικές», φαίνεται να βυθίζει τους ακόλουθους αυτής της διατροφής στην προκατάληψη.
Είναι δύσκολο να πει κανείς γιατί αυτές οι δίαιτες της μόδας είναι τόσο ελκυστικές. Συντηρούν και συντηρούνται από διάφορες διατροφικές φοβίες. Υποδεικνύουν έναν κακό εαυτό ως αποτέλεσμα μιας λανθασμένης διατροφής και διατηρούν πλήρη σύγχιση μεταξύ διατροφής και θρησκείας.
Για τον διατροφολόγο, ο άνθρωπος είναι παμφάγος, κοινωνικός και λαίμαργος και αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης κατάστασης και φυσιολογίας. Οι ειδικοί οφείλουν να εξασφαλίζουν μια ισορροπημένη ικανοποίηση των διατροφικών, ψυχο-συναισθηματικών και σχεσιακών αναγκών στον άνθρωπο.
Παράδειγμα πολύ μοντέρνας δίαιτας: η νηστειακή δίαιτα (fasting)
Σε έναν κόσμο υπερκατανάλωσης και αφθονίας, η δίαιτα αυτή είναι μια αντίσταση στην υπερβολή και στη σπατάλη, μέσα από μια μορφή επιβολής σε αυτά που τρώμε.
Η νηστεία είναι μια παραδοσιακή πρακτική παρούσα σε διάφορες θρησκείες: είναι μια δίαιτα που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου της θρησκευτικής νηστείας και αφορά περισσότερες από 150 μέρες τον χρόνο.
Στον Ισλαμισμό, το ραμαζάνι είναι περισσότερο μια αντιστροφή των σύνηθων διατροφικών ρυθμών, καθώς απουσιάζει η κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της μέρας ενώ αυτή επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ηλιοβασίλεμα. Είναι σαφές πως η δίαιτα της νηστείας είναι επηρεασμένη από τις ασιατικές θρησκευτικές νηστείες. Σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή ευκαιρία για απομάκρυνση από τα υλικά αγαθά με σκοπό την πνευματική ανύψωση. Πιθανότατα να σχετίζεται και με την πρακτική της κοινής χρήσης όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον ασκητισμό.
Η πρώτη ιδέα που έρχεται στο μυαλό για τον λόγο ύπαρξης αυτής της δίαιτας είναι ο περιορισμός των καταχρήσεων. Η ιδέα της υπερπήδησης ενός γεύματος τη μέρα, της αφαγίας για μια ολόκληρη μέρα της βδομάδας ή οποιασδήποτε άλλης φόρμας παρόμοιας φύσεως (15 ώρες χωρίς φαγητό κτλ)
μπορεί να φαντάζει ελκυστική, ωστόσο εμπερικλείει το ρίσκο των καταχρήσεων και υπερβολών στη διατροφή, όταν έρχεται η ώρα της λύσης της δίαιτας καθώς και της αντίστασης στο αδυνάτισμα καθώς επηρεάζεται ο μεταβολισμός. Καμία έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η δίαιτα αυτή είναι βοηθητική σε περίπτωση επιθυμίας απώλειας βάρους ή ότι η απώλεια βάρους μπορεί να διαρκέσει. Στην πραγματικότητα, η δίαιτα αυτή εξαντλεί τον οργανισμό από τις πρωτεϊνές και το μυικό του απόθεμα, με αποτέλεσμα να προωθεί τη γρήγορη επανάκτηση των απωλεσθέντων κιλών.
Επομένως:
Ένα μεγάλο μέρος των δίαιτων που κυκλοφορούν γύρω μας είναι αχρείαστο. Λίγες από αυτές είναι επικίνδυνες, αρκετές από αυτές είναι επιβλαβείς, κάποιες κάνουν τη ζωή δύσκολη και περίπλοκη. Οι περισσότερες από αυτές μας εμποδίζουν να μοιραστούμε ένα γεύμα με την οικογένειά μας ή με φίλους, όπως είναι η δίαιτα της νηστείας.
Απαγορεύοντας ένα μεγάλο μέρος των τροφών, οι εν λόγω δίαιτες δημιουργούν μια εικόνα νοσηρή, σχεδόν τοξική, όσον αφορά τη διατροφή. Ως εκ τούτου, προκαλούν μια σύγχιση ενάντια στην παραγωγικότητα και στη σωστή διατροφή.
Μια επαρκής διατροφή είναι αποτέλεσμα ποικιλίας και μέτρου, στοιχεία που συνδέονται άρρηκτα με την πασιφαγία της ανθρώπινης φύσης και τη σοφία. Η διατροφή έχει τριπλό σκοπό: να θρέψει, να ευχαριστήσει, να ενώσει-να φέρει κοντά, στοιχεία τα οποία συχνά παραβλέπονται από τις μοντέρνες δίαιτες.