Το `τσιμπολόγημα`¨- μια βλαβερή συνήθεια
Το `τσιμπολόγημα` ορίζεται σαν η κατανάλωση μικρών (ή μεγάλων) μερίδων φαγητού πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των κανονικών γευμάτων.
Δυστυχώς όσο περισσότερο τσιμπολογούμε τόσο περισσότερο έχουμε την επιθυμία να τσιμπολογήσουμε και με αυτό τον τρόπο αποκτούμε σταδιακά, μια κακή συνήθεια. Αποκτούμε σιγά σιγά εξάρτηση από τη ζάχαρη, λατρεύουμε να καταναλώνουμε λιπαρά και τρώμε χωρίς ουσιαστικά να πεινάμε. Αν στα πιο πάνω αναγνωρίζετε τον εαυτό σας, τότε αυτό το άρθρο είναι για σας!! Θα σας επιτρέψει να κατανοήστε για ποιους λόγους σας αρέσει να τσιμπολογάτε αλλά και να σας δώσει ιδέες ώστε να καταπολεμήσετε αύτη την κακή συνήθεια.
Οι διάφορες αιτίες για τις οποίες τσιμπολογούμε και οι λύσεις για να τις θεραπεύσουμε
Η πλήξη
Πρόκειται για τυπική συμπεριφορά ατόμου που βαριέται.
Η πλήξη είναι η πιο συχν
ή αιτία για το τσιμπολόγημα. Θυμηθείτε όλες τις φορές που ήσασταν μπροστά στην τηλεόραση σας, κρατώντας το τηλεκοντρόλ και ψάχνοντας σε όλα τα κανάλια κάτι για να παρακολουθήσετε, καταλήγοντας τελικά να μην βρείτε τίποτα. Σε τέτοιες στιγμές, βρίσκεστε σαν από θαύμα να στέκεστε μπροστά στο ανοιχτό ψυγείο και να κοιτάζετε τι μπορεί να υπάρχει εκεί μέσα….ωωω μια πλάκα σοκολάτα!!!
Αυτή είναι μια τυπική συμπεριφορά και το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να συμβεί πολλές φορές μέσα στην μέρα. Πολλοί άνθρωποι ανοίγουν το ψυγείο τους τουλάχιστον δώδεκα φορές την ημέρα. Κάποτε αυτή η κίνηση είναι εντελώς αντανακλαστική και καταλήγουν να μην παίρνουν τίποτα από μέσα. Η διαδικασία σταματά με τη γνωριμία με το περιεχόμενο του ψυγείου τους και με την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να έχει αλλάξει από την μια φορά στην άλλη. Προφανώς με τη συχνή επανάληψη της διαδικασίας καταλήγουν τελικά να βρίσκουν κάτι που να είναι ενδιαφέρον. Η πλήξη είναι πραγματικά η αιτία που η φαντασία μας δημιουργεί όλους τους πιθανούς συνδυασμούς για κάτι φαγώσιμο. Έτσι η πλήξη μεταμορφώνει το τσιμπολόγημα σε πηγή απόσπασης της προσοχής μας από τα υπόλοιπά μας σχέδια.
Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε
Η πιο λογική και προφανής λύση είναι να μένουμε απασχολημένοι. Προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από την κουζίνα σας. Κάντε κάτι που να σας ευχαριστεί, όπως να παρακολουθήσετε μια ταινία, να διαβάσετε, να ζωγραφίσετε, να βάψετε, να κατασκευάσετε κάτι με τα χέρια σας. Αν υπάρχουν δουλειές μέσα στο σπίτι, τώρα είναι η ευκαιρία να τις κάνετε.
.
Διαφορετικά φύγετε κατευθείαν από το σπίτι. Βγείτε για μια βόλτα στο πάρκο, πηγαίνετε στην παραλία ή στο βουνό αν είναι εφικτό. Μπορείτε να πάτε σ` ένα μουσείο, σε μια έκθεση ή απλά να οργανώσετε μια έξοδο με φίλους. Κάντε μια λίστα με όλα τα πράγματα που θα θέλατε να κάνετε και κάθε φορά διαλέγετε κάτι διαφορετικό, αυτό σίγουρα θα σας κρατήσει απασχολημένους για αρκετό καιρό.
Έντονα αρνητικά συναισθήματα
Τα αρνητικά συναισθήματα είναι ένας από τους λόγους που συνηθίζουμε να τσιμπολογούμε. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, θλιμμένοι ή στεναχωρημένοι τότε εύκολα βρίσκουμε καταφύγιο στο φαγητό. Η τροφή προσφέρει ένα αίσθημα ανακούφισης το οποίο δεν μπορεί εύκολα να μας το παρέχει κάποιος, ειδικά αν είμαστε μόνοι.
Είναι πολύ σημαντικό όταν μας διακατέχουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα να προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε και να καθαρίζουμε το πνεύμα μας από αυτά. Αν για παράδειγμα, είστε στεναχωρημένοι λόγω κάποιου χωρισμού, μην ξεσπάτε στο λαχταριστό παγωτό καραμέλα/μακαντάμια που πήρατε στην τελευταία σας επίσκεψη στο σουπερμάρκετ. Προτιμήστε να ξεφύγετε από τις αρνητικές σκέψεις καταφεύγοντας στους κοντινούς σας ανθρώπους. Ανακαλύψτε άλλους τρόπους που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα, κάτι που θα είναι καλύτερο για την ψυχική σας υγεία αλλά και για το σώμα σας.
Σκεφτείτε επίσης ότι αν πάρετε κιλά κατά τη διάρκεια μιας συναισθηματικής κρίσης, τότε θα πρέπει όχι μόνο να συνέλθετε συναισθηματικά αλλά να έχετε να αντιμετωπίσετε και την απογοήτευση από τα περιττά κιλά που ίσως που έχετε βάλει.
Δεν τρώτε σωστά
Αν συνηθίζετε να τσιμπολογάτε αυτό ίσως να οφείλετε:
· Δοκιμάζετε τις συνταγές σας ενώ μαγειρέυετε
· Το πρόγευμα σας είναι μικρό και δεν είναι αρκετά θρεπτικό
· Τρώτε πολύ μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια των γευμάτων σας
· Τρώτε σε ακατάστατες ώρες
Οπωσδήποτε η κακή διατροφή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείτε να διατηρείτε ένα σταθερό ωράριο στη διατροφή σας. Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι το πρόγευμα είναι το καύσιμο σας για όλη την ημέρα. Άρα πρέπει πάντα να το παίρνετε και να βεβαιώνεστε ότι είναι θρεπτικό και ισορροπημένο και σε ικανοποιητική ποσότητα. Έτσι θα αποφύγετε το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια του πρωινού.
Μια άλλη περίπτωση είναι όταν πολλοί άνθρωποι, με το πρόσχημα ότι θέλουν να αδυνατίζουν, καταλήγουν να υποσιτίζονται. Μην πέσετε σε αυτή την παγίδα! Αν τρώτε πολύ λίγο τότε το αποτέλεσμα θα είναι να πεινάτε μια ή δύο ώρες μετά το γεύμα σας. Σας συμβουλεύω, λοιπόν, να προγραμματίσετε τα ωράρια των γευμάτων σας έτσι ώστε να αποκτήσετε σωστές διατροφικές συνήθειες. Αν τρώτε σωστά, καλές ποσότητες και σε σταθερές ώρες τότε δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για να έχετε ανάγκη να τσιμπολογάτε.
Φυσικά αν πεινάτε μεταξύ δύο γευμάτων δεν απαγορεύετε να φάτε κάτι μικρό. Αν διαλέξετε κάτι σωστό θα σας επιτρέψει να αντέξετε μέχρι το επόμενο ικανοποιητικό γεύμα.
Παραδείγματα για κολατσιό:
· Φρούτο
· Ένα γιαούρτι
· 1-2 μπισκότα
· 1-2 καρότα ή αγγουράκια
· 1 μικρή μερίδα παστά φρούτα
Η λαιμαργία
En fait, vous n’avez pas besoin de fréner votre gourmandise tout le temps. Il faut « juste » trouver votre équilibre, qui vous permettra de bien manger en n’oubliant surtout pas de vous faire plaisir de temps en temps. Après tout on n’a qu’une vie!
Σίγουρα δεν είναι ανάγκη να μην υποκύπτετε κάποτε στη λαιμαργία σας. Πρέπει απλά να βρείτε το όριο που θα σας επιτρέπει να τρώτε ωραία και νόστιμα και οπωσδήποτε χωρίς να ξεχνάτε τι σας δίνει απόλαυση. Πάνω από όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μόνο μια ζωή.
Η πρώτη συμβουλή που πάντα δίνω είναι να τρώτε όταν δεν πεινάτε. Αν νιώσετε μια παρόρμηση για τσιμπολόγημα, κάντε ένα διάλειμμα και σκεφτείτε: « Πεινώ ή απλά θέλω να φάω επειδή αυτά είναι τα αγαπημένα μου μπισκότα; » Μήπως απαντήσατε το δεύτερο; Λοιπόν μαζέψτε όλο σας το κουράγιο και απομακρυνθείτε από αυτό το κουτί με τον πειρασμό. Μερικές φορές για να καταπνίξουμε μια τάση λαιμαργίας πρέπει απλά να το συνειδητοποιήσουμε ότι είναι αυτό ακριβώς.
Αν δεν πεινάτε και έχετε πλήρη συνείδηση ότι πρόκειται για λαιμαργία αλλά παρόλα αυτά δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην επιθυμία να φάτε τα μπισκότα, τότε πιείτε ένα ποτήρι νερό, εισπνεύστε και επιστρέψτε στις δουλειές σας.
Τα ψώνια
Ο τρόπος που ψωνίζετε είναι κριτικής σημασίας στη μάχη σας κατά του τσιμπολογήματος. Αν θέλετε να μειώσετε την τάση να τσιμπολογάτε τότε πρέπει να μάθετε να ψωνίζετε έξυπνα.
Συμβουλή n°1: Κάντε λίστα
Ανοίξτε τα ντουλάπια και το ψυγείο και σημειώστε τα πράγματα που πραγματικά χρειάζεστε. Αυτή ίσως σας φαίνεται κάπως ανόητη σαν συμβουλή, όμως πολύς κόσμος βρίσκει ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση ώστε να απομακρυνθούν από το σπίτι όλες οι πιθανές αιτίες τσιμπολογήματος.
Συμβουλή n°2: Μην ξεχάσετε την λίστα
Και βέβαια είμαστε πολλοί και πολλές αυτοί που χάνουμε τον πολύτιμο χρόνο μας για να κάνουμε την τέλεια λίστα και στο τέλος την ξεχνάμε στο σπίτι καταλήγοντας να κάνουμε μισές δουλειές! Οπότε, μόλις η λίστα είναι έτοιμη βάλτε την κατευθείαν στη τσέπη σας ή σε μια θήκη της τσάντας σας! Προσοχή! Μην ξεχνάτε σε ποια τσέπη τη βάλατε!
Συμβουλή n°3: Κάντε τα ψώνια σας με γεμάτο στομάχι
Αυτό αποδεδειγμένα θα σας βοηθήσει να αγνοήσετε οτιδήποτε δελεαστικό βρείτε. Με γεμάτο στομάχι τίποτε σημαντικό δεν θα βρεθεί για να σας βάλει σε πειρασμό. Άρα θα μπορέσετε να συγκεντρωθείτε μόνο στα τρόφιμα που έχετε γράψει στη λίστα σας.
Συμβουλή n°4: Αποφύγετε τους διαδρόμους με τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα γλυκά και τις καραμέλες
Πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε όμως βάλτε όρια. Στην αρχή προσπαθήστε να αποφύγετε ένα διάδρομο, μετά δύο και μετά τρεις. Αν τα καταφέρετε δώστε συγχαρητήρια στον εαυτό σας ή ζητήστε από κάποιον δικό σας να σας συγχαρεί. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσετε περήφανοι για τον εαυτό σας και οπωσδήποτε θα έχετε απομακρύνει τις πιθανότητες να υποκύψετε ξανά στο τσιμπολόγημα.
Οι γιορτές με φίλους
Οι γιορτές μαζί με φίλους είναι μια ευκαιρία για χαλάρωση. Δεν είναι τόσο κακό να τσιμπολογάτε σε τέτοιες στιγμές.
Παρόλα αυτά αν θέλετε να μειώσετε το τσιμπολόγημα αυτές τις βραδιές, έχω δύο συμβουλές για σας:
Συμβουλή n°1:
Πριν από την επίσκεψη, ετοιμάστε ένα μικρό πιάτο, φάτε και βουρτσίστε τα δόντια σας. Αν είστε από αυτούς που δεν μπορούν να τρώνε μετά που πλένουν τα δόντια τους ή που δεν μπορούν να τσιμπολογούν με γεμάτο στομάχι, αυτή είναι η τέλεια λύση για σας. Θα περάσετε περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας την παρέα των φίλων σας αντί να τρώτε.
Συμβουλή n°2
Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματα που θα πάρετε πριν και μετά τη γιορτή θα είναι ισορροπημένα και χωρίς άμυλο. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποφύγετε τις υπερβολές…
Ορίστε!! Φυσικά και πρέπει να παραμένετε δυνατοί αλλά δεν απαγορεύετε να υποκύπτετε κάποτε…
Πρέπει να πούμε ότι δεν είναι η ποσότητα αλλά η συχνότητα με την οποία τσιμπολογούμε που θα κάνει την διαφορά για να βάλουμε βάρος!!
Και τελικά αυτό σημαίνει ότι αν καίμε όλα αυτά που τρώμε και η ζυγαριά μας δείχνει ότι μένουμε σταθεροί στο βάρος μας τότε ναι και βέβαια μπορούμε να το απολαμβάνουμε κάποτε κάποτε…
Comentários